Sakitnya Kencing Tak Lawas

Dengar je kencing tak lawas terus kak Farha akan fikir nama popular atau lebih simple nak sebut, Kencing Kotor. Isk tak dapat nak bayangkan kesakitannya. Siapa pernah kena kencing tak lawas atau kencing kotor dekat sini? Baik ngaku? Ala jangan la malu-malu. Kak Farha teringat kisah lalu ketika kencing tak lawas ni menyerang kak Farha jam 3 PAGI!!!

Siapa yang tak pernah kena kencing tak lawas jangan lak membayangkan ni macam di serang orang lak? Hahaha.. 

Pernah tak rasa macam ni:
  • Kerja asyik ke toilet je. Lebih dari 10 kali sehari
  • Rasa pedih bila nak kencing
  • Air kencing tak banyak yang keluar. Rasa macam nak kencing tapi bila pergi toilet air kencing tak nak keluar
  • Sakit bahagian ari-ari. Tau kan mana bahagian ni? Bawah perut sikit dan atas kemaluan kita
  • kadang-kadang ada darah yang keluar bersama-sama air kencing
  • Demam. Hah yang ni memang tahap sakit sangat ni
Okeylah sebelum entry ni jadi lebih panjang meh kita belajar sama-sama apa itu Kecing Tak Lawas.
Kencing tak lawas ni berpunca daripada jangkitn kuman pada saluran kencing kita. Jangkitan tersrbut menyebabkan keradangan saluran kecning. Salah satu faktor utama adalah disebabkan jangkitan kuman E-Coli (sila baca Kolai ye).

Biasanya orang perempuan ni lebih mudah kena jangkitan pada salur kencing berbanding orang lelaki. Ini sebab saluran kencing perempuan lebih pendek berbanding lelaki. Itulah sebabnya jarang sekali kita dengan lelaki kena kencing tak lawas.

Penyebab yang menyumbang kepada Kencing Tak Lawas

Penyebab utama berlakunya masalah ini adalah disebabkan kuman yang berasal dari kulit faraj atau lubang dubur. Kuman ni biasanya akn bergerak ke pundi kencing dan membiak. Ini lah yang menyebabkan kita akan rasa sakit ketika nak buang air kecil.

Disini Kak Farha akan senaraikan beberapa penyebab utama kepada Kencing Tak Lawas. Antaranya:
  • Tabiat suka mengelap bahagian belakang (dubur) ke bahagian depan (faraj). Perbautan ni salah satu punca Kencing Tak Lawas. Ini kerana kuman mudah masuk ke saluran kencing kita.
  • Hubugna sex juga fator terjadinya kencing tak lawas. Apabila tangan atau zakar yang menyentuh faraj wanita kotor atau kurang bersih, maka mudah untuk kuman masuk ke saluran kecing.
  • Menyentuh kemaluan atau memasukkan tampon tanpa menbersihkan tangan terlebih dahulu.
Okey meh kita beralih kepada makanan yang membantu mengatasi masalah Kencing Tak Lawas. Antaranya adalah:
  1. Makan dadih setiap hari. Sebabnya dadih ni ada kandungan lactobacillus acidophilus yang bantu membentuk persekitaran asid dan mencegah pembiakan bakteria. Hah, mana ada benda boleh hidup dekat kawasan asid kan.
  2. Minum banyak air. Air masak ye. Bukan air manis tau.
  3. Kurangkan minumam manisdan berkafein
  4. Elakkan makanan pedas yang boleh menyebabkan keradangan
Nak ikhtiar dengan supplement? Hah di shaklee ada beberapa produk yang membantu mengatasi masalah ini tau. Antaranya:



  • Garlic - Garlic atau lebih dikenali dengan nama bawang putih yang bersifat antibiotik dapat membantu melawan kuman yang ada dalam badan kita
  • Alfalfa - Membantu memcuci buah pinggang dan sekaligus membantu mengatasi masalah kencing kotor yang berpunca dari buah pinggang
  • Peppermint GingerPlus - Peppermint GinggerPLus ni merupakan produk shaklee yang menbantu mengatasi masalah loya, kembung perut (angin). Mengandungi kandungan Halia dan pudina memnberikan keselesaan kepada usus.
Nak dapatkan set Kencing Tak Lawas? Click je eSell - Kencing Tak Lawas atau terus WhatsApp/Telegram kak Farha ditalian 013-2223611. Penghantaran akan dibuat keseluruh Malaysia menggunakan khidmat Gdex/Citylink/Poslaju. Mudah kan? Cara pengambilan? Jangan risau kak farha akan memberikan konsultansi kepada pelanggan yang membeli dengan Kak Farha. Boleh juga dapatkan khidmat nasihat dari doktor mengenai masalah ini.

Kak Farha
0132223611
fara_fhe@yahoo.com
Pengedar Sah Shaklee Pengkalan Chepa
Pos Seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Comments

  1. Akak suka makan pedas lepas ni kene kurang2kan la ek risau pulak boleh mengundang pada simptom2 penyakit kencing tak lawas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya dah tak ingat cara nk reply.. hahaha...

      Delete
  2. Tak pernah kena, tapi ada kawan time hamil kena memang sebulan dia tak puasa lepas tu kena ambil antibiotik

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah kena sebab salah amik produk...huhu..sakit sangat...masa tu kul 3 pagi husband bawak p klinik. Alhamdulillah ada klinik 24hours...

      Delete
    2. Salah ambik produk pun boleh kene jugak ye faha? Takutnye..

      Delete
  3. sengsara ni kena kencing tak lawas. balik-balik pergi tandas. apa lagi time nak jalan jauh susah cari toilet, nah terpaksa tahan juga kadang2. 😉

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Untung Rugi Perniagaan

Amalan yang Bocor